CINEMA Magyar- Kínai
Művészeti és Kulturális Egyesület

"A kultúra minden alkotótevékenység összegző ereje:
az emberi értelem társadalmi hasznosítása."

Gabriel Garcia Márquez

A CINEMA Magyar- Kínai Művészeti és Kulturális Egyesület 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy a magyar-kínai kulturális és művészeti közös tevékenységet elősegítse, kölcsönös együttműködést alakítson ki a két ország kulturális, művészeti tevékenységében.
A kínai és magyar együttműködés nagyon sokat változott az utóbbi években. A pekingi kormány a kínai kultúra, a hagyományok és természetesen a nyelv népszerűsítését 2004 óta tartja kiemelt feladatának. A magyar diákok közül is egyre többen tanulnak kínaiul, és érdeklődnek a nyelv és Kína iránt. A két kultúra nyitott a másikra, és közeledik egymás felé.  Az Egyesület célja ezt a nyitottságot, egymás megismerését elősegíteni különböző programokkal, rendezvényekkel, közös művészi produkciókkal.
A CINEMA Egyesület szervez filmforgatásokat Magyarországon kínai filmstáboknak , ill. fordítva magyar filmeseket segít Kínában filmeket forgatni. (dokumentumfilmek, reklámfilmek, rövid kisfilmek, kulturális bemutatók, stb.)

Az Egyesület tervei között szerepel, hogy 2016-ban egy ifjúsági, zenei tábort indít kínai zeneiskolásoknak Magyarországon .

A non-profit Egyesület tevékenysége tehát széleskörű, mely magában foglalja:
-    a magyar művészek és művészeti ágak Kínában való bemutatását, ismeretterjesztő anyagok és kiállítások szervezését
-    művészeti csereprogramok szervezését
-    közös kiállítások, rendezvények, művészeti produkciók létrehozását, különösen a film- és színházművészet témakörében
-    kulturális kiadványok, ismertetők szerkesztését, létrehozását egy-egy művészeti ág, ill. korszak bemutatására

Az Egyesület sok más művészeteket pártoló közösséggel van kapcsolatban, akár közösségi oldalakon keresztül pl: Pekingi Magyar Kulturális Intézet, Kínai Magyar Közösségi oldal, akár személyesen is, mint pl. a Pécsi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetével.

Az Egyesület nyitott, bárki csatlakozhat hozzá, ha céljaival egyetért.  Kérjük vegye fel a kapcsolatot az Egyesülettel a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen!

Alapító okiratunk végzése itt megtekinthető

Az Egyesület tagjai

debin

Yu Debin (elnök)

Északkelet-Kínában született, foglalkozása  kereskedő, színész. Húsz éve él Magyarországon, kereskedőként dolgozik, egy kisgyermek édesapja, felesége klasszikus zenész. Budapesten lakik.
A Zöld sárkány és gyermekei, Isteni műszak, Parkoló című filmek szereplője

rátóti zoltán

Rátóti Zoltán (alelnök)

Jászai Mari-díjas(1993) magyar színész, érdemes művész (2015)

1979-ben jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1983-ban végzett. 1983 és 1989 között a József Attila Színházban játszott. 1990 és 1991 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház színésze volt. 1991-1996 között a Budapesti Kamaraszínház tagja volt. 1996-2000 között szabadfoglalkozású művész volt. 2000 és 2002 között a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 2004 óta a Nemzeti Színház színésze.
2006-ban és 2010-ben a Zala megyei Magyarföld polgármesterévé választották. A 2010/2011-es szezontól a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója.
2012 óta az M1 hangja.

xue

Xue Yaping (tiszteletbeli elnök)

Kínai írónő.

A" kínai reform és nyitás" után az elsők között járt egyetemre. A Pekingi Tanárképző Egyetem Kínai Nyelv és Irodalom tanszékén diplomázott. Az Irodalmi és Művészeti Körök Kínai Szövetségének Kiadójánál szerkesztőként, majd főszerkesztőként dolgozott, később a Pekingi Tanárképző Egyetemen volt vendégprofesszor. Kutatási területe a kínai klasszikus költészet és a modern kínai irodalom volt. A 90-es években kezdett el regényeket írni, eddig nyolc munkája jelent meg. "Lazúrkő" című regényével elnyerte a Lao She Irodalmi Díját. Két válogatáskötete és egy novelláskötetete is megjelent. Hosszú ideig lakott Peking régi városrészében, mely idő alatt a hagyományos Kína és a helyi hagyományok, szokások terén folytatott átfogó kutatásokat. A Peking régi városrészében lakók életét különösen jól ismeri, ez áthatja írásait. Művei elnyerték a kínai olvasóközönség érdeklődését, szeretetét. "21 gramm szerelem" című regénye már magyarul is megjelent.

miklauzic bence

Miklauzic Bence

1970-ben született Budapesten. 1990–95 között az ELTE magyar és történelem szakán folytatta tanulmányait. 1995-től 2000-ig Simó Sándor osztályában tanult a Színház- és Filmművészeti Egyetemen filmrendezést. Első nagyjátékfilmjével, az Ébrenjárókkal elnyerte a 33. Magyar Filmszemle legjobb fiatal forgatókönyvírónak járó díját, illetve közönségdíját.

lengyel ferencLengyel Ferenc

1986-ban fejezte be a színművészeti főiskolát, első szerződése Kaposvárra, a Csiky Gergely Színházba szólította. Ezt követően a Békés Megyei Jókai Színház, majd a Radnóti Színház tagja lett. 1992-ben szerződött a Katona József Színházba, melynek jelenleg is tagja.
Sokoldalú művész. Számos színpadi adaptáció szerzője; gyakorlott rendező is. Miklauzic Bencével közösen írt, A parkoló című filmtervük a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díj kiosztásán, különdíjat kapott a 64. Cannes-i Filmfesztiválon.

liu 1

Liu Xuesong  - egyesület tanácsadó

Hires kinai filmrendezö.
"Tibet titka", a "Nagy család" és a "Szerelem domino" című filmsorozatok rendezője.

tan

Jin Naifan - egyesületi tanácsadó
Nemzeti író, forgatókönyv író.
A Kinai Központi Szinmüvészeti Egyetemen végzett rendező szakon.
Egykori vezetője a sichuanChengdu "zhanqi"  együttesnek. A Kínai Dráma Szövetség, a Sichuani Kulturális Bizottság, és a Sichuani Dráma Szövetség tagja.

Go to top